Hóolvasztó tető és levezető csatorna

A nVent RAYCHEM hóolvasztási rendszerek fenntartják a vízáramlást az ereszcsatornákban és levezető csövekben. Miért van szükség hóolvasztási rendszerekre?

 • A jég megolvadása és visszafagyása kárt okozhat a tetőkben és ereszcsatornákban.
 • A nehéz jégcsapok leeshetnek, és sérülést okozhatnak.
 • A felgyülemlő víz beszivároghat a falakon keresztül a berendezésbe.

Roof-Commercial.jpg A RAYCHEM önszabályozó hóolvasztó rendszerek felolvasztják a havat és a jeget, és az olvadt víznek lefolyást biztosítanak a tetőről az ereszcsatornán át a lefolyó csövön keresztül.

A RAYCHEM rendszerek alkalmazhatóak és szükségesek minden épület típusban, legyen az lakossági vagy kereskedelmi, nyilvános vagy műemlék épület.

A rendszer az alábbi elemeknél használható:

 • ereszcsatornák
 • lefolyó csövek
 • kritikus tetőélek
 • lapostetők szívócsöves lefolyó rendszerei.
Hogyan működik a hóolvasztó rendszer?
 1. Érzékelők észlelik az alacsony hőmérsékletet és a nedvességet,
 2. A vezérlőegység bekapcsolja a rendszert.
 3. Az önszabályozó fűtőkábel elkezdi leolvasztani a havat és lefolyást biztosít az ereszcsatornában vagy a tetőn. Ez biztosítja a víz folyamatos lefolyását a lefolyóban, és megelőzi a jég- vagy hóképződést vagy a jégcsapok kialakulását.
 4. Ha a levegő hőmérséklete a beállított érték fölé emelkedik vagy a nedvesség a beállított érték alatti, a rendszer kikapcsol.

guttersystem.jpg

Négy érv a nVent RAYCHEM rendszer választása mellett

1. Intelligens önszabályozó fűtőkábelek energiát takarítanak meg

A hagyományos kábel állandó teljesítményt szolgáltat függetlenül a hőmérséklettől. Az önszabályozó fűtőkábel automatikusan növeli a kimeneti hőteljesítményt jeges víz esetében és csökkenti a kimeneti hőteljesítményt száraz levegő esetében.

2. Biztonságosan és praktikusan telepíthető

A RAYCHEM önszabályozó tető jégtelenítő kábel UV-ellenálló módosított poliolefin külső köpennyel rendelkezik, amely biztosítja hosszú élettartamát minden időjárási körülmény között. Egyszerűen telepíthető tetőfűtő szalag is rendelkezésre áll tető jégtelenítéshez. A kábel és a szalag hosszra vágható és szorosan egymás mellett elhelyezhető az ereszcsatornában a túlfűtés vagy kiégés veszélye nélkül.

3. Telepítési idő csökkentése gyorscsatlakozó rendszerekkel

Betáp csatlakozás vagy T-elágazás könnyen elkészíthető A RayClic csatlakozó rendszer 80%-kal csökkenti a csatlakoztatási időt – a csupaszított kábelt csak be kell dugni a modulba és két csavarral rögzíteni kell.

4. Gazdaságos üzemeltetés

A RAYCHEM rendszerek csak akkor kapcsolnak be, ha az EMDR-10 vezérlőegység érzékelői alacsony hőmérsékletet és nedvességet érzékelnek, ami csökkenti az energiafelhasználást és a költségeket. Ha nincs nedvesség, akkor hó sincs. A fűtőkábel kikapcsol, ha a levegő hőmérséklete nagyon alacsony (nincs olvadás), vagy ha a beállított érték fölé emelkedik, vagy ha nincs nedvesség.

Hogyan működik a rendszer?
 1. Érzékelők észlelik az alacsony hőmérsékletet és a nedvességet
 2. A vezérlőegység bekapcsolja a rendszert
 3. A fűtőkábel elkezdi a hó leolvasztását, és lefolyást biztosít az ereszcsatornában vagy a tetőn. Ez biztosítja a víz folyamatos lefolyását a lefolyóban, és megelőzi a jég- vagy hóképződést vagy a jégcsapok kialakulását.
 4. Ha a levegő hőmérséklete a beállított érték fölé emelkedik vagy a nedvesség a beállított érték alatti, a rendszer kikapcsol.

Self-Regulating


Hogyan takarítanak meg energiát az önszabályozó fűtőkábelek?

Amíg a hagyományos kábel állandó kimeneti teljesítményt biztosít, az önszabályozó fűtőkábel automatikusan növeli a kimeneti teljesítményét jeges vízben, illetve csökkenti a kimeneti teljesítményét száraz levegőben.


A nVent RAYCHEM a kombinált hőmérséklet és nedvesség érzékelők úttörője

Főbb kihívások

1986 nyarán 300 m hosszúságú ereszcsatorna hóolvasztó kábelt telepítettünk a CKW Ruopigen (Svájc) számára. A tetőn a hóolvasztás biztosítása mellett az ügyfél azt is kérte, hogy pontosan határozzuk meg a rendszer üzemeltetési költségét.

A megoldás

Két rendszert telepítettünk különböző szabályozási mechanizmussal. Az egyik rendszer csak hőmérséklet érzékelés alapján működött; a másik hőmérsékletet és nedvességet is érzékelt. Négy hónapon keresztül mértük a hőmérsékletet és az áramfogyasztást.

Termékek

GM-2X hóolvasztó kábel

Előnyök

Az áramfogyasztás 78%-kal csökkent, amikor hőmérsékletet és nedvességet is mértünk ahhoz képest, mint amikor csak hőmérsékletet mértünk.

Kapcsolódó termékek

Connection and Protection