nVent_Core_Component_CMYK_F2-656x730.png

A Pentair Thermal Managementből nVent lesz
- Új lehetőség az innováció beindításához

A megbízható RAYCHEM, TRACER, NUHEAT, PYROTENAX és márkák most már az nVent Thermal Management részei.

Az új vállalat webhelye fejlesztés alatt van, és 2019 januárjában fog elindulni. Addig is örömmel szolgáljuk ki információ iránti igényeiket jelenlegi webhelyünkről.

Az nVentre vonatkozó további információkért:
Sajtóközlemény letöltése
Az nVent.com felkeresése
(jelenleg csak angol nyelven)
Megtekintés iparág szerint: Megtekintés alkalmazás szerint:
A fúrólyuk fűtő rendszer növeli a termelést a kaliforniai (CA) csepegőkutakban
Főbb kihívások

Petro-Trace-Bakersfield.jpgA legnagyobb nehézolaj lelőhelyek közül néhány az Egyesült Államok kontinentális részén Kaliforniában a központi völgyi (Central Valley) olajmezőkben Los Angelestől északra található. A lelőhelyek ezen a területen becslés szerint 40 milliárd hordót tesznek ki, elsődlegesen nyers nehézolajból állnak 13–9 API értékkel és nem túl mélyen, 701 méternél (2.300 lábnál) nem mélyebben helyezkednek el. Pentair Thermal Management ebben a régióban 2005 óta értékesít PetroTrace csőfűtőrendszereket olajtársaságok számára.

A megoldás

A Pentair Thermal Management PetroTrace ásványi szigetelésű (MI) fúrólyuk-típusú fűtő rendszert fejlesztett ki ezen szárazföldi kis hozamú, nem túl mély kutakhoz, hogy talplyuk-típusú fűtést szolgáltasson az olaj mobilitásának a megnövelésére a közeli kútfurat területen és lehetővé tegye a kitermelés megnövelését.

A szállított PetroTrace fúrólyuk csőfűtő rendszer 27 kW energiát termelt a kitermelésre érdemes területen 600 V-nál. A fúrólyuk fűtőegységek egy „stinger” csőhöz voltak erősítve a szivattyú alatt, amely számos MI kábel átvezetést tartalmazott 300 W/láb teljesítménysűrűséget eredményezve.

A szolgáltatott rendszer a könnyű működtetés biztosítása, valamint a hőmérséklet és az áramerősség folyamatos ellenőrzése céljából egy vezérlőpulttal lett ellátva. Annak lehetővé tételére, hogy az ügyfél ellenőrizhesse a célhőmérsékleteket a fűtött szakasz mentén, többszörös érzékelő hőelemek lettek beszerelve a hőmérsékletméréshez.

Termékek

Az ehhez az áramlásbiztosító projekthez felhasznált termékek magukban foglalják a Pyrotenax ásványi szigetelésű (MI) fűtőkábelt a fúrólyuktalp fűtéshez, valamint a Raychem fúrólyuktalp fűtés (BHH) vezérlőpultokat.

Előnyök

A gyártás napi 3 hordóról több, mint 20 hordóra emelkedett, amely kevesebb, mint 4 hónapos megtérülési időt eredményezett.

A Pentair Thermal Management elektromos fűtés megoldást telepít offshore áramlásbiztosító alkalmazáshoz Maari Fieldnél.
Főbb kihívások

Maari.jpg2006 márciusában a Pentair Thermal Management-t bevonták egy elektromos csőfűtő rendszer telepítésébe egy offshore termelő létesítménynél Maari Fieldnél Új-Zéland partjaitól távolabb. Az ügyfélnek gondja volt a viasz felhalmozódással öt külön kút termelőcsöveiben, amely hatást gyakorolt az olaj lelőhelyről a platformra áramlására.
A Pentair csapatnak szoros telepítési korlátokkal kellett megküzdeni a termelőcső és a burok között, ezért a rendszer telepítés egyedi megoldására volt szükség a termelőcsövön keresztül. Az elektromos tápellátáshoz és a kapcsolódó rendszer vezérlésekhez viszonyított platform „lábnyom” minimalizálása ugyancsak nagy kihívás volt a csapat részére.

A megoldás

Hasonló viaszcsökkentési alkalmazásokhoz Pentair Thermal Management normál körülmények között a termelőcsőre kívülről ráerősített fűtőegységeket alkalmaz, olyanokat, mint a PetroTrace DHSX™ vagy a PetroTrace MI termékcsoport. Azonban a projekt-specifikus korlátozások és korlátok Maari Fieldnél ezen technológiai alkalmazások használatát megnehezítették. E probléma megoldására a Pentair csapat egyedi megoldást fejlesztett ki az STS technológia alkalmazásával, amely a szkinhatású csőfűtő rendszer fúrólyuk fűtésre történő legeslegelső alkalmazása volt. A csapat kombinálta a rendszereket egy közönséges elektromos és vezérlő sémával, ezáltal minimalizálva a nagy felső berendezésekre vonatkozó igényt.

Termékek

A PetroTrace STSi szkinhatású csőfűtő rendszerek Maari Fieldnél STS™ huzalt használtak, amelyet dielektrikummal töltött csőspirálba töltöttek. Azután egy offshore termelőcső belsejébe helyezték azért, hogy a termelő fúrólyuk teljes hossza mentén fűtsön és fenntartsa a viasz felhalmozódásának elkerüléséhez szükséges áramlási sebességet.
A kutakra szerelt PetroTrace STSi fűtőegységek max. 150 W/m kimenő teljesítményt adtak, összesen max. 315 kW-ot kutanként. A hőátadás maximalizálására a csapat a fűtőegységeket a termelőcső belsejében helyezte el. E mező sikeres fejlesztése nagymértékben az STS rendszer hatékony hőátadásának volt köszönhető, megelőzve, hogy a nyersolaj elérje a viaszképződési hőmérsékletet még csak 3 °C-os eltérés esetén is (a lelőhely és a viaszmegjelenési hőmérséklet között).

Előnyök

Az új PetroTrace STSi szkinhatású csőfűtő rendszer Maari Fieldnél sikeresen megvalósult 2009 júliusában. A projekt-specifikus megoldás megbízhatónak bizonyult és realisztikus beruházás megtérülést eredményezett, mivel csökkentette a viasz felhalmozódását a kút termelőcsövében és fenntartotta az egyenletes olajáramlást a lelőhely és a felső szint között.

A Pentair Thermal Management fűtési megoldásokat telepít a londoni Rolex épületbe
Főbb kihívások

A Pentair Thermal Management megbízást kapott arra, hogy fűtési megoldásai széles körét alkalmazza az új londoni Rolex épületben. A Rolex a fűtési rendszerét olyan egyszerűbb, kisebb költségű egycsöves rendszerre kívánta átalakítani, amelynek kevesebb a karbantartásigénye.

A megoldás

A Pentair Thermal Management Raychem HWAT egycsöves forró vizes hőmérséklet-fenntartó rendszerrel biztosította a melegvíz-szolgáltatást.

Termékek

A Pentair Thermal Management több mint 400 méter kábelt telepített annak érdekében, hogy a felhasználási pontig terjedő hosszon meleg vizet biztosítson, továbbá 600 méter WinterGard csőfagyásvédelmi kábelt és RayClic csatlakozóeszközöket a hűtött víz tápvezetéke fagyvédelmének a biztosítására.

Ezenfelül a pompás csempepadlóval borított előcsarnok közel 50 négyzetméter T2QuickNet beszerelésének eredményeképpen ma már a Raychem padlófűtő rendszer kellemes melegével fogadja a látogatókat.

Előnyök

A csővezeték egyszerűsítésével több hely maradt az egyvezetékes rendszer és a szigetelés számára, így a rendszert vastagabb szigeteléssel lehetett ellátni, amely fokozta annak hatékonyságát. E projekt becsült teljes energiamegtakarítása mintegy 50–60%. Még az elektromos energia magasabb egységára mellett is az ügyfél tényleges megtakarítása várhatóan eléri az 5–15 százalékot.

A Raychem rendszerek tervezését, biztosítását és szerelését a Jointing Technologies vállalta, amely a Pentair Thermal Management egyik, délkelet-angliai székhelyű forgalmazó partnere. A projekt befejezésére 2010 októberében került sor.

A Pentair Thermal Management padlófűtést telepít a Syon Park Waldorf Astoria szállodában
Főbb kihívások

A London külvárosában található új építésű Syon Park Waldorf Astoria Hotel a Pentair Thermal Management-t bízta meg azzal, hogy padlófűtési megoldást biztosítson az ötcsillagos, 13.000 négyzetméteres komplexumban. A szálloda Northumberland hercege udvarházára épült, amely több mint 400 éven át a herceg családjának a lakhelye volt.

A megoldás

A TTC felkereste a szállodát, hogy beszerelje a Raychem Quicknet-160 padlófűtő szőnyegeket. A TTC a luxus gyógyfürdőbe is felszerelte a Raychem padlófűtő rendszereket.

Termékek

A Raychem rendszerek kezelését a szálloda épületkezelő rendszere központilag végzi, amely akkor kapcsolja be a padlófűtést, amikor a helyiségben tartózkodnak. Ezt a technológiát a 151 vendégszoba közül 124-be szerelték be.

Előnyök

A főbb gyógyfürdő területen 350 négyzetméter T2QuickNet fűtőszőnyeg van, amelynek a szigetelése Raychem Isolecta szigetelőtáblákkal történt, ezek csökkentik a hőveszteséget, és mintegy 20 százalékkal növelik az energiahatékonyságot.  

A projekt 2010 októberében készült el, és a vendégek fogadása 2011 elején kezdődött meg.

A Pentair Thermal Management teljes körű hőgazdálkodási rendszert biztosít a biodízel-állomás számára Kanadában.
Főbb kihívások

Biodiesal-Canada-tank.jpgEgy nagy, globális gáz- és olajtársaság winnipegi és manitobai biodízel-állomása kiterjesztése mellett döntött a B100 elnevezésű tiszta biodízel termék tárolása céljából. Mivel a biodízel gélesedési pontja magasabb, mint a hagyományos dízelé, sokkal érzékenyebb a pontos hőmérsékletre.

A megoldás

A Pentair Thermal Management teljes, kulcsrakész hőgazdálkodási rendszert (HMS) biztosít a csővezetékekhez, valamint gondoskodik a csőfűtésről és a tartály szigeteléséről. A projekt menedzselése a kanadai Kitchener Services irodából történt, akik forrásokat és képességeket vettek igénybe a houstoni és edmontoni szolgáltató központokból a projekt határidőre történő elvégzése érdekében.

Termékek

A projekt eredménye egy részletes csőfűtési konstrukció a B 100 tartály szigetelésével együtt. Raychem XTV fűtőkábel használatára került sor a pontos hőmérséklet fenntartásához szükséges rugalmas konstrukciója miatt; a tartály szigetelése a Tracer Trac-Loc függőleges korcolású tartályszigetelő rendszer alkalmazásával történt.

A megoldás

Az átfogó konstrukció könnyen integrálódott az ügyfél időkeretébe, és biztosította a szükséges pontosságot.

A szivárgásérzékelő kábel segít megvédeni a londoni kormányzati óvóhely múzeumot (Cabinet War Rooms Museum).
Főbb kihívások

A kormányzati óvóhely (Cabinet War Rooms) a londoni Parliament Square-i Kincstár épület alagsorában található, ahonnan Winston Churchill a háborús erőfeszítéseket irányította. Ma már múzeum, amely abból az időből pótolhatatlan leleteket és kiállítási tárgyakat tartalmaz. A Kincstár nem régen történt felújítása alkalmával a létesítményfenntartás olyan addig észre nem vett vízszivárgást vett észre, amely sok történelmi emléket veszélyeztetett vagy tönkretehetett volna.

A megoldás

Pentair Thermal Management azt tanácsolta, hogy a kormányzati óvóhely helyiségeinek egy olyan rendszerre van szüksége, amely képes arra, hogy a vízbehatolást gyorsan kimutassa, megállapítsa annak helyét és értesítse arról a létesítmény fenntartást.

Termékek

Pentair Thermal Management telepített egy TraceTek szivárgásérzékelő rendszert telepített több, mint 2,3 kilométer hosszúságú TraceTek TT1000 érzékelőkábellel, hogy a vizet kimutassa az érzékelő interfész modul és a mestermodulok segítségével, amelyek mindegyike max. 150 méteres (500 láb hosszúságú) érzékelőkábel ellenőrzésére képes. A modulok RS-485 hálózat révén az épületkezelő rendszerhez vannak csatlakoztatva. Víz észlelése esetén a TraceTek érzékelő interfész modul riasztást ad és kijelzi a szivárgás helyét.

Előnyök

A Pentair Thermal Management TraceTek monitoring rendszere lehetővé teszi, hogy a múzeum gyorsan megtehesse a lépéseket a kiállítási tárgyak védelmére. A szivárgásérzékelő hálózat tervezése úgy történt, hogy az legyen elég rugalmas a rendszer más területekre történő kiterjesztéséhez a tervezett szakaszos bővítések során.

A TraceTek érzékelő kábelek kimutatják és precízen behatárolják a szivárgásokat hidráns töltőrendszereknél.
Főbb kihívások

Egyre több repülőtér alkalmaz hidráns töltőrendszereket földalatti üzemanyag-vezetékekkel. Az üzemanyag-vezetékek a repülőtéri kifutópályák vastag betonfelülete, a gurulópályák és a hangárelőtér alatt haladnak. Ezek a rendszerek jelentős környezeti, biztonsági és javítási költséget eredményezhetnek, ha a szivárgás nincs pontosan behatárolva és időben megjavítva.

A megoldás

A Pentair Thermal Management megállapította, hogy a reptérnek költséghatékony szivárgásérzékelő és felügyeleti rendszerre van szüksége, amely pontosan felügyeli és kimutatja az üzemanyag szivárgásokat.

Termékek

Pentair Thermal Management egy TraceTek szivárgásérzékelő felügyeleti rendszert telepített, valamint TT5000 érzékelő kábelét telepítette, amely szénhidrogén öblítőanyagot tartalmaz. PVC vezeték telepítéséhez tervezték a visszatöltésen belül az üzemanyagcsövek lefektetésénél.

Előnyök

Ha szénhidrogén-szivárgás fordul elő, akkor a kábel érzékeli a cseppfolyós üzemanyagot és az a kapillárishatás elvén bejut a vezetékbe. Ez a TraceTek felügyeleti rendszeren keresztül riasztást vált ki, amely bármelyik irányban egy méter pontosságon belül behatárolja a szivárgást. Átvezetődobozok (hozzáférési nyílások) és csatlakozók teszik lehetővé, hogy a rendszer kis szakaszonként ellenőrizhető legyen. A TraceTek rendszer gyorsan kimutatja a szivárgásokat, és riasztja a műszakiakat a szivárgás pontos helyének a megadásával, megelőzve a vezeték időigényes kiásását.

A TraceTek érzékelő rendszer korai riasztást ad vízszivárgás esetén
Főbb kihívások

Nagy múzeumok egy időben egyszerre csak kiállítási tárgyaik egy töredékét állítják ki, a többi kiállítási tárgy az archívumokban marad. A Koreai Nemzeti Múzeumban 20 alagsori tároló található tűztől és tolvajoktól védve. A legnagyobb veszély a víz behatolása, ami tönkreteheti ezeket az 1500 éves felbecsülhetetlen értékeket a tárolási helyükön. A víz származhat a vízvezeték szivárgásából vagy bejuthat a szerkezeti falakon keresztül vagy az alapozáson keresztüli beszivárgásból.

A megoldás

A múzeumnak olyan eszközre van szüksége, amely gyorsan kimutatja a vízszivárgást úgy, hogy a kezelők megtehessék óvintézkedéseiket mielőtt még az értékes tárgyakon helyrehozhatatlan károk keletkeznének.

Termékek

Pentair Thermal Management a TraceTek vízszivárgás-érzékelő rendszerét telepítette. E rendszer lelke a TT1000 vízérzékelő kábel, amely gyorsan reagál a víz jelenlétére és riasztást generál. Ezt az érzékelő interfész modulok és a távvezérlő pult támogatja, amely riasztja az épületkezelő személyzetet a biztonsági irodában és a központi vezérlőhelyiségben.

Előnyök

A TraceTek rendszer lehetővé teszi, hogy az épületkezelő személyzet folyamatosan felügyelje mind a 20 archív tárolót egyenként, hogy az érzékeny területeken nincs-e víz. A szivárgás gyorsan észlelhető és meg lehet tenni az intézkedéseket mielőtt még túl késő lenne.

A TraceTek észleli az olyan 'könnyezést' és 'szivárgást' is, amelyre a SCADA rendszerek nem képesek
Főbb kihívások

Szabályozói nyomás és környezeti szempontok oda vezettek, hogy a kezelők több óvintézkedést tesznek a nagy kockázatú területeken a nagy szivárgások kimutatására. Kis szivárgások még felderítetlenek maradhatnak, mivel a hagyományosan használt SCADA-alapú CPM rendszerek nem képesek észlelni olyan szivárgást, amely kevesebb, mint 0,5%-a az áramló mennyiségnek. Ez nagyon veszélyes lehet, mivel a kis szivárgások gyakran nagyobb problémákká válnak.

A megoldás

Szivárgás érzékelő rendszer telepíthető sok kilométeres csővezetékekre a szivárgás kimutatása és helyének mindkét irányban történő pontos, egy méteren belüli meghatározása céljából.

Termékek

Pentair Thermal Management TraceTek TT5000 olaj és üzemanyag érzékelő kábelt kínál, amely érzékeli a folyékony szénhidrogén üzemanyagokat anélkül, hogy vízre reagálna.

Előnyök

A TraceTek TT5000 PVC vezetéken belül van elhelyezve és ugyanabban az árokban van elföldelve, amelyben maga a csővezeték van, ezáltal azt megvédi és biztonságban tartja. A rendszer még azt is megakadályozza, hogy akár a legkisebb szivárgás kárt okozzon a csővezetékben és az azt övező területen úgy, hogy a szivárgást gyorsan észleli és arról értesíti a helyükön a kezelőket.

A TraceTek gyors ütemanyag-érzékelők gyorsan riasztják a vészhelyzeti akciócsoportot
Főbb kihívások

Franciaországban egy olajfinomítónak üzemanyag-tároló tartályához olyan hatékony szénhidrogén szivárgásérzékelő rendszerre volt szüksége, amely szivárgás esetén azonnal értesíti a kezelőket és válaszlépést vált ki. A szénhidrogén szivárgások rendkívüli veszélyt jelentenek, ha észlelésük nem gyorsan történik.

A megoldás

Pentair Thermal Management megállapította, hogy a finomító gyors reagálású hiperérzékeny eszközt igényel, amely képes kimutatni a szénhidrogén üzemanyag-kifolyásokat és nem reagál a vízre. Az olaj gyakran az esővíz felületén van. Az olyan érzékelők, amelyek gyorsan észlelik a szivárgásokat, lehetővé teszik a leeresztőszelep zárását még mielőtt az üzemanyag az esővízcsatornába vagy a felületi csatornákba kerülne.

Termékek

Pentair Thermal Management a TraceTek FFS gyors üzemanyag-érzékelőit ajánlotta: gyors reagálású szondák szénhidrogén üzemanyag-kiömlések (akár egy „milométer”) kimutatására.

Előnyök

Az eszköz érzékelői a kezdeti érintkezést követő néhány másodpercen belül riasztás jelet adnak. A szondák visszaállnak, amikor megszűnik az érintkezés az olajjal és az üzemanyag-maradvány könnyen eltávolítható, amely könnyen újrahasználhatóvá teszi őket.

A TraceTek rendszer gyorsan kimutatja az üzemanyag-szivárgást és riasztja a kezelőket behatárolva a szivárgás helyét.
Főbb kihívások

Oslo-Airport.jpgAz Oslo-i repülőtér szivárgást észlelt hidráns üzemanyagrendszere földalatti vezetékénél, amely jelentős környezeti, biztonsági és nagy költségvonzat kockázatot jelentett, mivel nagyon időigényes volt a szivárgásforrás elérése a beton alatt.

A megoldás

Az oslói repülőtér üzemanyagrendszerének a tervezői olyan megoldást kerestek, amely csökkenti a biztonsági és környezeti kockázatot és teljesebb szivárgásfelügyeleti megoldást biztosít, mint az időszakos hidrosztatikus nyomásellenőrzések. A tervezőknek egy olyan rendszerre volt szükségük, amely azonnal kimutatja és behatárolja a szivárgást a kezelők számára, lehetővé téve, hogy gyorsan mérsékeljék az olajszivárgás káros hatásait.

Termékek

A Pentair Thermal Management kábel-alapú TraceTek rendszere folyamatosan felügyel egy csővezetéket és riasztja a kezelőket szivárgás észlelése esetén és bármely irányban egy méter pontossággal behatárolja a szivárgást.  A rendszer rendelkezik egy TT5000 érzékelőkábellel szénhidrogén öblítőanyaggal, amely egy 42 milliméteres réselt PVC vezeték visszatöltésén belül kerül telepítésre az üzemanyagcsövek lefektetésénél.

Előny

A TraceTek rendszer gyorsan reagál a szénhidrogén szivárgásra. A cseppfolyós üzemanyagot a kábel észleli és az a vezetékbe kapillárishatás révén jut be és riasztást vált ki a TraceTek felügyeleti rendszeren keresztül.

A TraceTek rendszerek korai riasztást adnak az olaj talajba szivárgása esetén.
Főbb kihívások

A Coast Oil Co., az Egyesült Államok egyik legnagyobb benzin, dízelolaj és kenőanyag forgalmazója meg akarta előzni a San Jose-i tartályfarmja talajvízzel történő szennyezését, valamint a regionális vízminőség ellenőrző testület által meghatározott szabvány követelmények túllépését.

A megoldás

A létesítmény, amely 12 szorosan csoportosított kis átmérőjű tartályból áll, hatékony szivárgásészlelő rendszert igényelt a tartály alatti talaj ellenőrzésére a kereskedelmi műveletek megakadályozása nélkül. A megoldás egy komplett felügyeleti megoldás volt az észlelésre és riasztás küldésére. Térbeli korlátok között dolgozva a mérnökök kis, testreszabható fúrógépet használtak.

Termékek

Pentair Thermal Management egy TraceTek szivárgásérzékelő rendszert ajánlott olyan TT5000 érzékelő kábellel, amely szénhidrogén öblítőanyagot tartalmaz.

Előnyök

PVC vezetékben a tartályok alá a talajba telepítve ez a rendszer gyorsan észleli az üzemanyag-szivárgásokat és szivárgás esetén riaszt. Bármilyen kiömlés kapillárishatás révén bejut a vezetékbe és azt a kábelköpeny abszorbeálja.

Charters Ascot privát luxusingatlanok
A projekt

Charters Ascot (Egyesült Királyság) egy luxusingatlan-fejlesztési projekt egy kastély területén. Padló alatti másodlagos fűtést kellett biztosítani a lakóterületeken a fő meleg/hideg légkondicionálás kiegészítésére, és azt teljes körűen integrálni kellett az épületfelügyeleti rendszerbe. A fürdőszoba területeken is kellett fűtést biztosítani.

Főbb kihívások

Energiahatékony, könnyen telepíthető megoldást kellett találni, amely minimális értéken tartja a padlószintet. Egy megoldás a vizes területekre, és valamennyi területre, amelynek a rendszere integrálható az épületfelügyeleti rendszerrel.

Megoldás

T2Red fűtőkábelek és T2Reflecta szigetelőtáblák biztosították mind a komfortot, mind az egyenletes hőeloszlást az egész padlófelületen, mind a rugalmasságot a helyiség további berendezéséhez, és csökkentették a szerelési időt. A padlófűtési rendszer integrálásra került az épületfelügyeleti rendszerrel, ezért nem volt szükség külön szabályozókra. A T2Reflecta padló alatti fűtés termék egyszerű alkalmazása révén sokkal rövidebb lett a szerelési idő, és csökkent a vállalkozó helyszíni szerelési költsége.

Termékek

2000 m T2Red önszabályozó kábel és T2Reflecta szigetelőtáblák
326 T2QuickNet szőnyeg (90 W/m² és 160 W/m²)

Csőfűtő rendszerekben nyersolaj szállításhoz meglevő szakértelem biztosítja az áramlást a kaliforniai finomítókban
Főbb kihívások

A Tesoro finomítóüzemben (Martinez, Kalifornia) csőfűtésre volt szükség az Amorco rakparti szivattyúállomáson és a szállító vezetékekben a nyersolaj kirakodó rakparttól egy sor tároló tartályba történő folyásának a biztosítása érdekében. A csőfűtéshez részletes műszaki rajzok nem álltak rendelkezésre, és a projekt összetettségét növelte a szivattyúállomás bonyolult szelep csőrendszere. Az ügyfélnek szoros határidőket kellett betartania, azért a Pentair Thermal Management céghez fordult.

A megoldás

A különböző csőméretek és nagy számú nagy és kis szelep szerelvények, valamint a szigorú hőmérséklet fenntartási követelmények miatt a csőfűtés tervezése kreatív megoldásokat és rugalmasságot igényelt az ügyfél igényeinek a legjobb teljesítése érdekében. A Pentair Thermal Management mérnökök meglátogatták a finomítóüzemet és elvégezték a helyszíni tervezést a csövek felmérése és a csőfűtő rendszer helyszíni megtervezése révén. Együttműködtek a helyi finomítóüzemi személyzettel a szükséges áramelosztó rendszerek, csatlakozási pontok, a szükséges vezérlési és felügyeleti megoldások és a csőfűtő kábel ajánlások meghatározásában.

Termékek

Nyersolaj szállítással és tengeri alkalmazásokkal kapcsolatos tapasztalataink révén időben ki tudtunk dolgozni egy költséghatékony megoldást a Tesoro finomítóüzem számára. Raychem XTV önszabályozó csőfűtő kábel lett meghatározva valamennyi cső számára a telepítési költségek minimalizálása és a hőmérséklet fenntartási követelmények teljesítése érdekében.  Önálló hordozókeretre szerelt Raychem 920 vezérlő és felügyeleti panelek transzformátorokkal és egy áramelosztó rendszerrel kerültek alkalmazásra a helyszíni telepítési idő és költségek csökkentése érdekében.

Előnyök

A telepítés a Tracer biztonsági szabványok szerint történt, ami 100% biztonságot eredményezett a projekt során. A csőfűtési rendszer tapasztalt szakemberek általi kiváló minőségű telepítése mellett a Tesoro a telepítés minőségi garanciájaként egy Melegcső Garanciát is kapott. A tapasztalat, a kreativitás és a rugalmasság kulcsfontosságúak voltak a Tesoro finomítóüzem projektjének a végrehajtásában. Használja ki ezeket a jellemzőket és képességeket saját számára a következő megbízásnál.

Fúrólyukfűtés alkalmazások nehéz-/extra-nehézolajra
Főbb kihívások

 Heavy-Oil-Venezuela.jpgA világ egyik legnagyobb természetes bitumen és nehézolaj lelőhelye az orinocoi nehézolajöv Venezuelában. Becslések szerint mintegy 270 milliárd hordó kitermelhető olaj áll rendelkezésre. Ezek a tartalékok nagy viszkozitású nehéz- és extra-nehézolajat tartalmaznak 8–16 API tartományban, amely megakadályozza a nyersanyag mozgathatóságát. Hígítószerek használata általános gyakorlattá vált ennek az olajnak a mozgatására, amely drága fenntartási folyamatot eredményezett nem csak a beszerzés, hanem a kezelés (elválasztás) terén is. 2008-ban a Pentair Thermal Management biztosított és felszerelt egy PetroTrace fúrólyuk fűtőrendszert az orinocoi

A megoldás

A Pentair Thermal Management kifejlesztett egy PetroTrace ásványi szigetelésű (MI) fúrólyuk fűtőrendszert erre a mély szárazföldi vízszintes kútra, hogy talplyuk-típusú fűtést szolgáltasson az extra-nehézolaj viszkozitásának a csökkentésére ebben a termelőkútban.

A biztosított PetroTrace fúrólyuk fűtőrendszer 65 kW-ot adott le a 914 méter (3000 láb) mentén a 7"-os réselt béléscsőben. A fűtőegység tervezése úgy történt, hogy nagyobb teljesítményt kap a béléscső vége, ahol a legnagyobb szükség van a hőre. A fűtőegységet három fűtőszakaszra konfigurálták úgy, hogy a legkisebb a teljesítmény sűrűség az excentrikus csigaszivattyúhoz (PCP) legközelebbi szakaszokban legyen. A fűtőegység a réselt béléscső vízszintes részén belül került telepítésre úgy, hogy hozzá lett illesztve egy 2 3/8-os tartócső külső részéhez.

A szolgáltatott rendszer a könnyű működtetés biztosítása, valamint a hőmérséklet és az áramerősség folyamatos ellenőrzése céljából egy vezérlőpulttal lett ellátva.

Termékek

Az ehhez az áramlásbiztosító projekthez felhasznált termékek magukban foglalják a Pyrotenax ásványi szigetelésű (MI) fűtőkábelt a fúrólyuktalp fűtéshez, valamint a Raychem vezérlőpultokat.

Előnyök

A fűtőrendszer jelentősen lecsökkentette a az olaj viszkozitását a béléscsőben 10 °C-on (50 °F-on) kevesebb, mint 24 óra alatt. Ennek eredményeképpen az olajtermelés 65%-kal emelkedett napi 340 hordóról (BOPD) 560 hordóra.

Optimalizált hőgazdálkodási rendszer biztosítja a biztonságos kénszállítást nagy cseppfolyósított földgáz (LNG) üzemekben
Főbb kihívások

A Qatargas kén szállítóvezeték hőgazdálkodási rendszer kihívásai tartalmazták a következőket:

 • Az olvadt kén szűk megengedett hőmérséklet-tartománya (125 ºC – 145 ºC) 135 ºC beállított értékkel a vezeték teljes hosszában.
 • Jelentős súlyú, többszörös áramlási útvonalú, 150m-enként függőleges tágulási hurkokkal ellátott kültéri hosszú kén vezeték.
Az ügyfél az a képességet is igényelte, hogy a megszilárdult kén újraolvasztható és újramelegíthető legyen túlmelegítés vagy túltágulás nélkül. Továbbá szükségük volt egy redundáns fűtőrendszerre, amely a csővezeték 100%-át lefedi.

A megoldás

A Pentair Thermal Management hő menedzsment rendszerek építése és üzembe helyezése területén szerzett tapasztalata révén több technológiával képes tervezést végezni és azokat integrálni, aminek az eredménye egy világszínvonalú, biztonságos, megbízható és hatékony csőfűtéssel rendelkező kén csővezeték volt.

Termékek

Ezen alkalmazás igényeinek a kielégítésére Pentair Thermal Management egy hőgazdálkodási rendszert alkalmazott, amely a következőket tartalmazta:

 • Önmagában biztonságos Raychem szkinhatású csőfűtési rendszer, amely magas környezeti hőmérsékleten működik és hatékony hőátadást biztosít a csővezeték felé.
 • Modern Raychem vezérlő és felügyeleti rendszer vákuum védőkapcsolókkal.
 • Véges elem elemzés a kén hőmérséklet-profiljának a meghatározására a csővezeték egész keresztmetszetében.
 • Száloptikai alapú elosztott hőmérséklet érzékelő rendszer, amely dinamikus csővezeték hőmérséklet-profilt szolgáltat minden méteren 1 ºC pontossággal az egész hosszban.
 • Több teljesítmény fokozatú hőátadási mechanizmus, amely normál üzemi körülmények esetén a beépített teljesítmény 7%-án, míg felmelegítés/újraolvasztás esetén a beépített teljesítmény 100%-án működik.
 • Többrétegű hőszigetelő rendszer magas hőmérsékleten duzzasztott belső réteggel, teherbíró zárt cellás hab külső réteggel és UV sugárzással szemben ellenálló köpennyel.
 • Teljes körű anyagbeszerzés, projekt menedzsment, csővezeték építés és üzembe helyezés.

Előnyök

A Pentair Thermal Management hőgazdálkodási rendszer a Qatargas kénszállító vezetékéhez a következő előnyöket nyújtotta:

 • A Raychem STS szkinhatású csőfűtési rendszer nem csak minimalizálta az áramkörök számát, hanem jobb hőátadást és alacsony hőmérséklet különbséget is eredményezett a cső és a kábelköpeny között, ezáltal biztonságosabb távvezeték fűtés tervezést biztosított.
 • A véges elem elemzés és a Raychem vezérlő és felügyeleti megoldások azt biztosították, hogy a kén hőmérsékletek a szigorúan ellenőrzött hőmérséklet tartományon belül maradtak normál üzemi körülmények között.
 • Az optikai szálas elosztott hőmérséklet érzékelő rendszer a hőmérséklet folyamatos felügyeletét biztosította a vezeték teljes hosszában. Ez elősegítette a vezeték mentén a forró pontok meghatározását az újraolvasztási folyamat során, ami viszont megakadályozta a túl nagy nyomás kialakulását a kén megolvasztása közben.
 • A több teljesítmény fokozatú hőátadási mechanizmus és a többrétegű szigetelő rendszerek nem csak optimalizálták a távvezeték fűtési rendszer üzemeltetési összköltségét, hanem hozzájárultak a rövidebb újraolvasztási időszakhoz is.
 • A hő menedzsment rendszer teljes körű kezelése révén a Pentair Thermal Management biztosította a projekt időben történő biztonságos befejezését az ügyfél elégedettségére.

Optimalizált hőgazdálkodási rendszer segít csökkenteni a költségeket az etanol gyártó létesítménynél
Főbb kihívások

BP-Ethanol.jpgBridgeport Ethanol egy zöldmezős beruházású 40 millió gallon/év kapacitású etanol gyártó üzem Nebraskában. Csőfűtési alkalmazásukat úgy kellett módosítani, hogy az tartalmazza a vízcsövek fagyvédelmét, a tartályfűtést, valamint szirup, silótakarmány és maró anyag vezetékek üzemi hőmérsékletének a fenntartását. A Pentair Thermal Management Tracer kulcsrakész megoldások csapatát 2008-ban vonták be a projektbe.

A megoldás

A Tracer kulcsrakész megoldások csapat teljesen kidolgozta, beszerezte és telepítette a szükséges hőgazdálkodási rendszereket (HMS) a Bridgeport Ethanol-nál. A csapat komplex és változatos tartományú Raychem vezérlő és felügyeleti megoldásokat használt a szükséges áramkörök számának 35-re csökkentésére. Eközben a csapat képes volt arra, hogy az összes hőgazdálkodási rendszer költséget csökkentse a Bridgeport Ethanol-nál.

Termékek

A használt termékek magukban foglalták a Raychem 200NG-t arányos környezetérzékelési szabályozással (PASC) a csőfagyásvédelemhez és a széles hőmérséklet-fenntartási alkalmazásokhoz. A PASC funkcióval a csőfűtés teljesítménye a környezeti hőmérséklettel arányos.

A Tracer kulcsrakész megoldások csapat kiválasztott egy Raychem 920 és HTPG helyi vezérlő rendszer kombinációt is a távoli áramkörök vezérlésére és felügyeletére tartályfűtéshez, valamint a vízcsövek fagyásvédelméhez. Ezek 800 láb, illetve 450 láb távolságra voltak a központi vezérlőpanelektől és 2/0 áramellátó vezetéket igényeltek volna a feszültségesés miatt.

Továbbá a csapat a Raychem 200NI-t választotta vezeték érzékelő szabályozással a kritikus hőmérséklet -fenntartási alkalmazásokhoz. Az RTD (ellenállás-hőmérsékletérzékelő) kábelezési költségek csökkentése érdekében Raychem erősáramú vezeték interfész technológiát (PLI) és Smart End Seals (SES) technológiát használtunk a fűtőkábel vezetők hőmérsékleti és folytonossági adatainak az átvitelére.

Előnyök

A projektet 2008 novemberében sikeresen befejeztük. PASC algoritmus használatával a Tracer kulcsrakész megoldások team képes volt arra, hogy 75%-kal csökkentse a Bridgeport Ethanol működési költségeit a környezetérzékelési szabályozáshoz képest. A vezeték és a huzalozási költségek szintén nagy mértékben csökkentek egy helyi vezérlőrendszer használatával, továbbá a Raychem távvezeték interfész (PLI) technológia kiküszöbölte a 40.000 USD-re becsült RTD (ellenállás-hőmérsékletérzékelő) kábelezési költséget.

Partot átszelő vezetékek Mayotte szigeten, Tanzániában és Chile partjain.
Főbb kihívások

Amikor a tartályhajók kirakodják a nyersolaj vagy a finomított olaj rakományukat kis olaj beömlőnyílásokba és csőrendszerekbe, akkor fennáll azon parti zónák és dűnék veszélyeztetése, ahol ezek a csőrendszerek áthaladnak. Olyan helyszíneken, mint Mayotte szigete, Tanzánia és Chile partjai, a SCADA-alapú szivárgásérzékelő rendszerek hatástalanok lennének, mivel a csővezetékek kicsik és az áramlás inkonzisztens.

A megoldás

Környezetérzékeny területek esetén korszerűbb termékekre van szükség, amelyek azonnal ki tudják mutatni a szivárgást és annak pontos helyét.

Termékek

A TraceTek TT5000 csővezeték felügyeleti rendszer speciális szénhidrogén szivárgásérzékelő kábelt használ, amely egy réselt vezeték belsejében van a föld alá helyezve ugyanabban az árokban, mint maga a csővezeték. A rendszer telepítése egykilométeres áramkörökkel történt a teljes csővezeték felügyeletére és a szivárgások pontos helyének a meghatározására egy kilométeren belül mindkét irányban.

Előnyök

A rendszer minden egyes áramkörének megvan a saját érzékelő interfész modulja (SIM) és max. 128 SIM szervezhető hálózatba vissza a riasztáshoz és a felhasználói interfész pulthoz. Ez a rendszer egyfalú acél csővezetékkel telepíthető, hogy időben hosszú távú felügyeletet és szivárgásriasztást biztosítson.

Pentair Thermal Management elektromos csőfűtő rendszert telepít a Tesoro Golden Eagle finomítóban
Főbb kihívások

Tesoro.jpgA Tesoro finomítóüzemben (Martinez, Kalifornia) csőfűtésre volt szükség az Amorco rakparti szivattyúállomáson és a szállító vezetékekben a nyersolaj kirakodó rakparttól egy sor tároló tartályba történő folyásának a biztosítása érdekében. Nem voltak a csőfűtésre részletes műszaki rajzok és a szivattyúállomáson a bonyolult szelepcsövezés kihívásnak bizonyult. Az ügyfélnek szoros határidőre volt szüksége, így felvette a kapcsolatot a Tracer kulcsrakész szolgáltatások csapattal a Pentair Thermal Managementnál.

A megoldás

A különböző csőméretek és nagy számú nagy és kis szelep szerelvények, valamint a szigorú hőmérséklet fenntartási követelmények miatt a csőfűtés tervezése kreatív megoldásokat és rugalmasságot igényelt az ügyfél igényeinek a legjobb teljesítése érdekében. A Pentair Thermal Management mérnökök meglátogatták a finomítóüzemet és elvégezték a helyszíni tervezést a csövek felmérése és a csőfűtő rendszer helyszíni megtervezése révén. Együttműködtek a helyi finomítóüzemi személyzettel a szükséges áramelosztó rendszerek, csatlakozási pontok, a szükséges vezérlési és felügyeleti megoldások és a csőfűtő kábel ajánlások meghatározásában.

Termékek

Nyersolaj szállítással és tengeri alkalmazásokkal kapcsolatos tapasztalataink révén időben ki tudtunk dolgozni egy költséghatékony megoldást a Tesoro finomítóüzem számára. A csapat 7.000 láb önszabályozó fűtőkábelt és 40 vezérlőáramkört telepített. Raychem XTV önszabályozó csőfűtő kábel lett meghatározva valamennyi cső számára a telepítési költségek minimalizálása és a hőmérséklet fenntartási követelmények teljesítése érdekében.
Továbbá önálló hordozókeretre szerelt Raychem 920 vezérlő és felügyeleti panelek transzformátorokkal és egy áramelosztó rendszerrel kerültek alkalmazásra a helyszíni telepítési idő és költségek csökkentése érdekében.

Előnyök

A telepítés 2007 októberében történt szigorú biztonsági szabványok szerint történt, ami 100% biztonságot eredményezett a projekt során. Az új csőfűtő rendszer sikeres telepítése lehetővé teszi, hogy a Tesoro finomító zavartalanul szivattyúzzon nyersolajat az Amorco rakparti szivattyúállomásról a tárolótartályokba, Tesoro megkapta a Pentair Thermal Management meleg cső garanciát is a telepítés minősége garanciájaként.

Raychem Pioneers kombinált hőmérséklet- és nedvességtartalom-érzékelő
Főbb kihívások

1986 nyarán 300 m hosszúságú ereszcsatorna hóolvasztó kábelt telepítettünk a CKW Ruopigen (Svájc) számára. A tetőn a hóolvasztás biztosítása mellett az ügyfél azt is kérte, hogy pontosan határozzuk meg a rendszer üzemeltetési költségét.

A megoldás

Két rendszert telepítettünk különböző szabályozási mechanizmussal. Az egyik rendszer csak hőmérséklet érzékelés alapján működött; a másik hőmérsékletet és nedvességet is érzékelt. Négy hónapon keresztül mértük a hőmérsékletet és az áramfogyasztást.

Termékek

GM-2X hóolvasztó kábel

Előnyök

Az áramfogyasztás 78%-kal csökkent, amikor hőmérsékletet és nedvességet is mértünk ahhoz képest, mint amikor csak hőmérsékletet mértünk.

Üzemanyag-szivárgás kimutatása nyersolajtároló tartályoknál egy francia finomítónál
Főbb kihívások

Egy francia finomítónak olyan rendszerre volt szüksége, amely képes arra, hogy gyorsan kimutassa a rejtett szivárgásokat négy nyersolajtartálya alatt. Az észre nem vett szivárgások az olajtartályok alatt nagy veszélyt jelentenek a működési biztonság szempontjából az olajtároló létesítményeknél és baleseti kockázatot jelentenek.

A megoldás

A finomítónak szüksége volt egy speciális érzékelőkábelre a hossza mentén bármely ponton a folyékony szénhidrogén üzemanyag jelenlétének a gyors kimutatására anélkül, hogy a jelen levő vízre reagálna.

Termékek

Pentair Thermal Management telepítette TraceTek TT5000 olaj és üzemanyag érzékelő kábelét a finomítóban. A Notre Dame de Gravenchon finomító mind a négy nyersolajtároló tartálya ma már a kerületük mentén a föld alá telepített TraceTek TT5000 kábellel rendelkezik. A kábelek a TraceTek érzékelő interfész modulhoz vannak csatlakoztatva, hogy folyamatosan kimutassanak és pontosan megjelöljenek bármilyen olajszivárgást.

Előnyök

Pentair Thermal Management TraceTek rendszere folyamatosan kész arra, hogy riassza a kezelőket bármilyen üzemanyag-szivárgás esetén. Ez lehetővé teszi a szivárgások korai észlelését a finomítóban és így elegendő időt biztosít az akciócsoport számára még mielőtt a helyzet kritikussá válna. A rendszer a működési biztonságot védi az olajtároló létesítményeknél és védelmet nyújt a potenciális katasztrófákkal szemben.

Connection and Protection